Unna

Liikummeko terveydenhuollonsektorilla lain harmaalla alueella?

Olen jo pitkään ajatellut aloittaa oman blogini kirjoittamisen - koen, että minulla on paljon asiaa  :), jota haluan jakaa,  pohtia ja nostaa esiin.  Tämä on siis ensimmäinen blogikirjoitukseni, joten annetakoon anteeksi sen töksäyttelevä ulkomuoto, sillä harjoittelen vasta.  Tällä hetkellä olen äärettömän huolestunut oman alani - terveydenhuollon - nykyisestä tilanteesta ja kehityksestä. Kuten me kaikki tiedämme on julkisen sektorin terveydenhoito ontunut jo pitemmän aikaa.

Erityisenä huoleni kohteena on, että oman alamme lait velvoittavat meitä vastaamaan mm. lakiin potilaan asemasta ja oikeuksista. Nyt näyttää suuntaus olevan kuitenkin, ettei asiakkaan ääni ja oikeudet pääse kuuluviin.  Laki potilaan asemasta ja oikeuksista on jo  vuodelta 1992, eli n. 20 vuotta sitten laadittu, mutta toteutuuko se nykypäivänä, mielestäni liikumme lain harmaalla alueella.

Olen terveydenhuollon sektorilla työskennellessäni havainnut lukuisia epäkohtia, nostanut niitä esiin ja protokollan mukaan vienytkin niitä eteenpäin. Tulen jatko-blogeissani käsittelemään niitä tarkemmin.

Se mikä antoi lopullisen sykäyksen aloittaa tämä epäkohtien julkituominen "oma wikileaksini"  myös blogien merkeissä, on että surffaillessani netissä törmäsin eilen Aftonbladetissa olevaan saalaakuvattuun materiaalin. Toivon jokaisen sen katsovan, ja miettivän miten tällaisen annetaan tapahtua. Linkki kohteesta alla.

Laki potilaan asemasta ja oikeuksista asettaa meille terveydenhuollon ammattilaisille erinäisiä velvollisuuksia; mm. havaitsemistamme epäkohdista viranomaisille tiedottamisen ja ilmoittamisen. Tulisiko tehdä lakialoite siitä, että näihin erityisyksiköihin meillä Suomessakin asennettaisiin nauhoittava videovalvonta?  se mikä on pois silmistä on pois mielestä. Emmehän me hyvinvointiyhteiskunnassamme voisi sallia tällaista?

 

 

 

http://www.aftonbladet.se/webbtv/nyheter/brottstraff/article14251184.ab

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

tapio oksanen

Kammottavaa kuvamateriaalia!

Käyttäjän Unna kuva
Siru Erling

Todellakin, mutta empä voi olla kysenalaistamatta, etteikö Suomessa tapahtuisi vastaavanlaista. Kauhukertomuksia kuulee vanhustenhuollon yksiköistä sekä kehitysvammaisten hoitoyksiköistä, lastensuojelulaitoksista puhumattakaan.
Mielestäni nämä pitää nostaa julkisuuteen, kuten kaikki
muutkin terveydenhuollossa salatut ja vaietut asiat, silloin kun
kysymyksessä on potilas, asiakas, ihminen, jolla on lailla säädetyt oikeudet - oikeus hyvään hoitoon.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Italia ei varmasti ole ainoa EU-maa, jossa vanhuksia kohdellaan kuten kuvissa. Missä ovat suomalaiset valvontakamerat? Näkyykö niissä vanhusten pahoinpitelyjä? Pahoinpitelyä on sekin, että ei anneta juotavaa, viedä ulos, vaihdeta vaippoja, ruokita, lukitaan yöksi yksin huoneeseen, jätetään lojumaan lattialle. Se on tätä päivää. Miten tähän saadaan muutos? EU-tasolla uutta lainsäädäntöäkö vääntämällä vai suomalaista lainsäädäntöä parantamalla?

Heikki Kosalainen

Ongelma vähenisi heti, jos julkisiin palveluihin alettaisiin myös soveltamaan kuluttajasuojalakia. Tällä hetkellä julkisella sektorilla ei ole riittävää vastuuta kuluttajaa kohtaan.

Käyttäjän Sweep kuva
Kai Samanen

Hyvin aloitat. Ole tarkkana. Luulen, siis luulen ettet tiedä mihin olet ryhtymässä. Koneisto on vastassasi ja se on käsittämättömän kova. Usko minua.
Vanhuksissa havaitaan usein ruhjeita sellaisten hoitajien työvuorojen jälkeen, jotka ovat saaneet lyhyemmän ja nopean koulutuksen. Näin eräs kollegasi kerran kertoi.
Naapurimaastamme löytyy muutakin materiaalia eri tilanteista. Vaikuttaa välillä, että siellä tapahtuu enemmän kuin lähi-idässä konsanaan. Ihmeen vähän nuo Ruotsin asiat täällä meillä kiinnostaa.

Käyttäjän Unna kuva
Siru Erling

Kiitos palautteestasi, ja kaikille muillekin vastanneille. Kai, tiedän todellakin millainen on "alani koneisto" - se on kylmä, kankea ja tunteeton. Olen itse käynyt aikamoisen "prässin" ja kantapään kautta -koulutuksen törmätessäni tähän systeemiin. Se on julma ja äärettömän epäoikeudenmukainen. Myös erilaiset "hyvä veli" -järjestelmät kuuluvat siihen, sekä se, että tehtyjä virheitä ei myönnetä, vaan se joka ne esiin nostaa "uhrataan" julmasti ja kylmästi monenlaisin mustamaalauksin. Blogeissani, joita aion kirjoitella viikoittain, tulen käsittelemään näitä asioita. Minulla ei ole omaan kokemukseeni vedoten niissä mitään salattavaa eikä hävettävää.. jos itse toimii oman alan eettisten periaatteiden ja alan lakien mukaan on kohtuutonta tulla tuomituksi.

kati sinenmaa

Täähän on sitä kilpailuyhteiskuntaa, missä valtio toimii markkinavoiman moottorina, jotta rikkaat saisivat kaiken mahdollisimman halvalla. Mutta milloinaan valtio ei pysty kilpailuttamaan rikkaita; Meillä ei ole varaa rikkaisiin.

Poliitikot ovat vaatimassa kaikilta yhteiskunnan aloilta voittoja ja tulostavoitteita. Ikään kuin poliitikot eivät ymmärrä, että tuotannossa on myös kuluja; ettei ole millään tavoin järkevää vaatia voittoa kouluilta, sairaaloilta, tien pidosta, poliisilta,... Nuo ovat tuotannon tekijöitä, eivät kuluja.

On mieletöntä, miten poliitikot ovat myyneet ja yksityistäneet kaikki tuottavat ne alat, joista valtio sai voittoa; Kemira, Imatran Voima, Neste,... Ja nyt poliitikot laittavat yhteiskunnan perustomintoja tehokuntoon, jotta ne voi myydä halvalla ulkomaille. Ei muuta kuin kilpsailutetaan vanhainkodit, niin saadaan niihin halvalla väkeä töihin, kuten Italiassa, ja sitten ne ovatkin myyntikunnossa.

Poliitikko on kuin hölömöläinen, joka vaatii, että hänen kodissaan kaiken pitää tuottaa; kun leikkaan veitsellä, vetsen pitää tuottaa voittoa, kun nukun, nukkumisen pitää tuottaa voittoa, kun asun, asumisen pitää tuottaa voittoa, kun katson TV:tä, TV:n pitää tuottaa voittoa,...
Yhtä mieletöntä on vaatia voittoa vaikka poliisista. Tietyt palvelut ja laitokset kuuluvat kiinteästi yhteiskunnan rakenteeseen. Eihän seiniltäkään odoteta voittoa, eikä katolta.

Olen vuosien mittaan esittänyt, että myös rikkaat pitää kilpailluttaa, koska mikä se semmonen kapitalisti on, joka on itse kilpailutuksen ulkopuolella! Aito kapitalistinen taloudellisuus vaatii, että kaikki asiat pitää kilpailuttaa, joten kilpailutetaan myös poliitikot. Itse en kehtaa pyytää kansanedustajuudesta kun perustoimentulorahan. Jos joku pystyy alittamaan tämän tarjoukseni, niin onneksi olkoon.

Toimituksen poiminnat